Loading...

Din varukorg är tom.

{{item.Brand != '' && item.Brand + ' ' || ''}}{{item.Name}}
{{item.PriceItem.SpecialPriceDate}} Ord.pris
Art.nr {{item.Sku}} Lagervara Beställningsvara
Produkter
 • Lånesläp*
 • Fri byggrådgivning
 • Noga utvalda artiklar

Friggebod – snabbaste sättet att bygga ut huset

Friggebod – snabbaste sättet att bygga ut huset

Du ser den i varje villakvarter och sommarstugeområde. Den älskade friggeboden, ett enkelt sätt att utöka sin boyta utan att behöva söka bygglov. De små tillbyggnaderna fungerar lika bra som gästrum, arbetsrum, ateljé, hemmagym, yogastudio eller trädgårdsförråd.

Friggebod kräver inget bygglov

En av anledningarna till att friggebodarna har blivit så populära är att de kan uppföras utan bygganmälan och bygglov. Dessutom är reglerna enkla. Friggeboden får vara max 15 m² stor till ytan och tre meter hög. Du får inte placera den närmare tomtgränsen än 4,5 meter utan tillstånd från grannen. 

Välj en färdigpaketerad lösning

Förr var friggeboden ofta ett rödmålat träförråd på en undanskymd plats i trädgården. Idag är det vanligt att göra friggeboden till en integrerad del av boendet. Välj en modern, murad variant för att få en vädertålig och brandsäker tillbyggnad. Finja Betongs populära Mursystem Exakt lämpar sig utmärkt till friggebodar och hjälper dig att få ett tidseffektivt projekt med perfekt slutresultat. Systemet består av fem smarta komponenter som tillsammans skapar hållbara och välisolerade väggar och golv:

 1. Exakt-element med en inre cellplastdel som effektivt bryter köldbryggan och ger ett
  bra u-värde.
 2. Isolerblock Exakt är konstruerat med stor precision och finns i 290, 350 och 400
  millimeters bredd.
 3. Murbruk Exakt har en lättarbetad konsistens och finns i två varianter, varav den ena
  kan användas vid temperaturer ned till –10 °C.
 4. Armering Exakt är en snabb och lättviktig glasfiberarmering som kommer på rulle och
  som enkelt kapas med kniv under arbetet.
 5. Murlåda Exakt har en ställbar spridarplåt och förslutbar bottenlucka.

Steg för steg från idé till verklighet

finja.se/diy hittar du steg för steg-instruktioner som tar dig igenom projektet hela vägen från grund och golv till väggar, fönster, dörr och putsning. Här finns också kompletta checklistor över vilka övriga produkter du behöver till bygget och ritningar för friggebod på 10 och 15 m².

Tänk på vatten och el

Det krävs inget tillstånd för att dra in el till en friggebod, men arbetet ska som alltid utföras av en behörig elektriker. Många gånger har du också stor nytta av att ha vatten och avlopp inkopplat. Då ska du komma ihåg att göra en bygganmälan.

Komplettera med ett växthus

En friggebod på 15 m² kan utan bygglov kombineras med ett intilliggande växthus på 5 m². Ett alternativ till växthus är förstås att helt enkelt odla i marken intill friggeboden. En prunkande växtlighet skapar en härligt levande känsla åt hela boendet.

Visste du att…

Friggeboden fick sitt namn efter den dåvarande bostadsministern Birgit Friggebo, som 1979 lät avskaffa bygglovsplikten för den byggnad som då fick vara högst 10 m². Från 2008 får friggebodarna vara upp till 15 m² och ytan får även delas upp på flera byggnader. Friggebodens storebror, attefallshuset, tillkom 2014 och får numera byggas upp till 30 m² stort.